Laftet badstue/anneks

Tømmer var og er fortsatt et meget populært material for bygging av hus og spesielt badstue/anneks. En laftet konstruksjon passer perfekt in i naturen og skaper en koselig og trygg atmosfære. En bygning bygd av levende materialer, forblir levende, pustende og energitilpasset. En laftevegg krever ikke ekstra isolasjon eller lydisolering. Det betyr at det blir enkelt med eksteriør og interiør finish. Tømmer har egenskapen til å oppta varme, holde på den over en tid og avgi den sakte uten å overopphete omgivelsene. Det betyr at en sakte oppvarming av laftekonstruksjon med ildsted er bedre egnet i badstue enn elektrisk hurtigoppvarming. Selv om vi kan bruke mange moderne teknologier og materialer slik som glass og stein når vi bygger tømmerhus og moderne energiløsninger, overholder vi alle byggekrav også når vi bygger badstuer. Om du ikke bygger en eksepsjonell badstue, vær konservativ slik at du kan få et god badstue til en billig penge. Velg utdannede tømrere når du bygger da selv en liten feil kan bli kostbar.

Det mest vanlige byggemateriale er furu og det er bra for badstuer også. Spesialister sier at osp og lind er bedre enn furu, mens gran, bjørk,lerk og seder er like godt. Man skal være oppmerksom på behandlingen av tømmeret. Tømmer for badstuer er hugget om vinteren slik at det er minst kvae. Stokkene blr tørket ned til 18-20% fukt før de tas i bruk. Det beste er å tørke de naturlig ute. Vi sjekker at tømmeret ikke er skadet.

Veggger

Om du ikke planlegger å bruke badstuhuset hver dag gjennom vinteren kan du bygge det med tynnere stokker som er billigere. Om du varmer opp bra og ikke bader utrolig lenge vil du ikke merke varmetapet, men du vil spare penger. Det samme kan sies om tilleggsisolasjon – en badstue trenger ikke dette unntatt for taket. Situasjonen er litt annerledes for damp isolasjon. Tidligere eksiterte det ikke og badstuene var ikke bare varme , men varte for mer enn 100 år. Nå legger vi merke til at uten isolasjon vil veggene bli fuktige og starte å råtne. Årsaken er enkel – i dag bruker veldig få et ildsted som akkumulerer nok varme til å tørke ut veggene om vinteren. Vanligvis brukes en metalovn som blir fort kald er at de er fyrt opp, slik at de overlater de fuktige veggene til kulda. Fukten blir til is og akkumulerer. Om du ønsker å bruke badstua om vinteren å ha fine tømmerstokker – skaff deg en ordentlig ildsted. Og om du ønsker å spare på ved og steiner – bruk dampsperre og lag saunaen som en element badstue. Selv om du har et optimalt ildsted er det fornuftig å sette inn den nederste stokken med impregnering mot råte.

Finish

Du bør ikke ødelegge den naturlige pusting og ventilering I tømmeret, derfor skal du ikke behandle tømmeret på innsiden med maling. Unntatt for for den nederste stokken som bør behandles for ikke å råtne. Den bør behandles med råteimpregnering. Tidligere, når badstua ble fyllt med røyk og ildstedet akkumulerte nok varme, ble sprekker ikke tettet i de nedre stokken slik at frisk luft kom inn og tørkinging etterpå ble bedre.

Tømmervegger

Selv om tømmervegger er pene er de også kostbare, alle kan ikke bygge et laftet hus. Varmegjennomgangen I tømmerveggen bestemmes ikke av tykkelsen, men av 30% smalere i knutepunktene. Det er interessant å se at badstuer kan bygges i 12- 14 cm tykkelse på stokkene. Selv om slike vegger ikke er tykke, vil de holde på varmen om vinteren og du vil spare penger. Du bor ikke i badstua og du trenger høy temperatur bare en kort stund, slik at du ikke merker varmetapet. Når du monterer veggene så pass på å stram stokken ordentlig og press de vertikalt sammen slik at de ikke trenger ekstra tømmer isolasjon.

Dører, vinduer og ventilasjon

Fordi stokken puster naturlig og at badstue ikke blir fyllt med damp og brukt i familesammenheng vil ikke ekstra ventilasjon være nødvendig. I dette tilfellet anbefaler vi å ha et lite vindu til å åpne for å lufte badstua. Eller anbefales sterkt ventilasjon for å forsikre at veggene tørker ut etter bruk. På grunn av dette blir dette noen ganger installert en lufteluke i taket som blir holdt lukket under badingen. For å spare varme er dampbadstuer bygget lavere og smalere enn vanlig og terskelen høy. I dag er det ikke nødvendig og er bare en interessant erfaring.

Vinduene til tømmerbadstua må matche byggestilen. Hus type stilen er den beste. Bare hvis veggene er veldig tykke og bygget er oppvarmet skulle du tenke på å byte til en annen type. Spalter på 5% av vinduets høyde må være på toppen sli at stokken ikke presser de når stokkene setter seg. Spalten fylles med drev og dekkes med en list

Laget av Rimas Kavaliauskas